liljebiller.jpg
Bladlus

Bladlus er oftest grønne men kan variere i farven fra fra grøn, rød til sort. De er 1-3 mm lange og oftest uvingede, men enkelte individer kan danne vinger. Bladlus suger plantesaft og sidder helst på undersiden af de nedre blade eller i topskud. Hvide huder på oversiden af blade afslører tit kolonierne af bladlus. Bladlus opformeres utroligt hurtigt, da en hun oftest ikke behøver at parre sig og føder levende unger.


Der findes flere hundrede arter af bladlus i den danske natur.  De angriber stort set alle plantearter, og der ses mange arter i frilandskulturer. I salat er arten Nasonovia ribis-nigri et stort problem.


I væksthus er det oftest kun en håndfuld bladlusarter, der angriber kulturerne. De mest almindelige er:

  • Ferskenbladlus (Myzus persicae) små, pink eller grønne.
  • Agurkbladlus (Aphis gosypii) små, gule, grønne eller sorte (har altid sorte rygrør).
  • Kartoffelbladlus; større end de 2 foregående arter, falder let af planten ved berøring. Der er 2 arter: stribet kartoffelbladlus (Macrosiphum euphorbiae) og kartoffelbladlus (Aulacorthum solani)

 

bladlusarter.jpg

 


Symptomer


Undersøg topskud og blade for bladlus eller hvide huder af døde bladlus. Ofte udskiller bladlus affaldsproduktet "honningdug", der danner en klistret belægning på bladene. Blade og topskud kan blive deforme som følge af bladlusenes sugen.
 

bladlusgron.jpg

 

bladlus_sort.jpg

 

bladlus_foderunge.jpg
Bladlus føder levende unge.

 

bladlussnyltehveps.jpg
Snyltehveps parasiterer bladlus.

bladluskokoner.jpg
Parasiteret bladlus (t.v.) ca. 14 dage efter parasitering af snyltehveps.

 

 


© Borregaard Bioplant ApS

Helsingforsgade27B | DK-8200 Århus N | Tel: +45 8678 6988 | CVR: 21500445